Viteza de Incarcare a Paginii – Un Factor Important SEO

Viteza de Incarcare a Paginii – Un Factor Important SEO

Viteza de incarcare a unui site web reprezinta una dintre cele mai importante aspecte, atat din punct de vedere SEO, pentru motoarele de cautare, dar si pentru utilizatori, pentru a putea avea o experienta cat mai placuta si mai simpla.

Conform statisticilor, daca o pagina web se incarca in mai mult de 5 secunde, vizitatorii vor inceta sa mai astepte si se vor indrepta catre o alta cautare similara. In acelasi timp, daca pagina se deschide incetul cu incetul, pixel cu pixel, experienta utilizatorului nu este una placuta, si acesta se indreapta catre alte surse, fie pentru informatii sau pentru produse si servicii.

Viteza de incarcare a paginii web a devenit unul dintre paramentrii importanti care trebuiesc analizati in momentul in care se face un audit pentru site. Pe langa o experienta neplacuta pentru utilizatori, o viteza de incarcare slaba are un impact negativ in primul rand asupra bounce rate-ului. In cazul in care paginile se afiseaza greu, vizitatorii vor petrece si mai putin timp pe site-ul dumneavoastra, iar, pe de alta parte, un timp de incarcare ridicat va ingreuna si activitatea crawlerilor motoarelor de cautare.

De altfel, o viteza de incarcare ridicata a unui site, poate duce si la scaderea profitului, mai ales daca este vorba de un magazin online. Spre exemplu, Amazon, unul dintre gigantii comertului online, a afirmat ca o intarziere de 100 milisecunde pe site poate duce la o pierdere de pana la 1% din profitul total.

Ca si cauza principala pentru viteza de incarcare a paginilor web, majoritatea administratorilor site-urilor condamna conexiunea la internet sau web hostingul. Insa acest lucru se poate intampla dintr-un numar mare de motive, ce tin direct de structura si continutul paginilor.

Pentru aceasta, este foarte important sa tineti cont de viteza de incarcare a paginilor fie ca este vorba de un blog, de un site de prezentare, dar mai ales in cazul unui magazin online. Exista numeroase metode pentru a testa viteza de incarcare a unui site, printre care un tool foarte util oferit de Google: Page Insights. Acesta va ajuta sa indentificati mai multe potentiale probleme ale site-ului dumneavoastra.

url1

Principalele Motive pentru o Viteza Scazuta de Incarcare a unui Site

Pentru a putea remedia problema unei viteze scazuta de incarcare a unui site, trebuie sa identificati cauzele. Pentru acest lucru, mai jos gasiti 6 dintre cele mai propulare probleme ce afecteaza viteza de incarcare.

1. Video-urile. Daca paginile unui site contin video-uri, trebuie cautat un echilibru intre calitatea video-ului si timpul de incarcare. Cu cat calitatea unui video este mai mare si mai buna, cu atat viteza de incarcare creste.

2. Imaginile. Imginile reprezinta unul dintre cele mai intalnite cauze pentru o viteza scazuta de incarcare a paginilor web. Pentru a evita acest lucru, se recomanda sa comprimati imaginiile. De exemplu, imaginile de format JPG sau BMP ocupa mult spatiu si se incarca mai greu. Din acest motiv, solutia este sa optimizati metoda de incarcare a imaginilor, spre exemplu, imagini divizate, sau o rezolutie mai mica pentru fiecare fotografie si imagine.

3. Memoria cache. In acest caz, este indicat sa fie activata optiunea „enable cache”. Acest lucru permite browserului web sa salveze paginile web vizitate anterior, lucru ce scade considerabil viteza de incarcare a site-ului.

4. Codul Sursa. Codul in care este realizat site-ul conteaza in egala masura ca si elementele prezentate anterior pentru a determina viteza de incarcare a site-ului. Insa, acest lucru depinde complet de webmaster. Spre exemplu, daca optati pentru folosirea Flash-ului, acest lucru face ca optiunea pentru mobil sa nu fie accesibila pentru vizitatori, si nici site-ul nu se indexeaza in mod corespunzator din punct de vedere SEO. Mai mult, puteti opta pentru eliminarea tuturor caracterelor inutile sau a spatiilor dintre randuri, lucru ce se poate realiza prin diverse tool-uri disponibile.

5. Plugin-urile. Acestea sunt recomandate pentru a ajuta la viteza de incarcare a site-ului. Spre exemplu, platforma WordPress va pune la dispozitie un plugin de cache, care aduce imbunatatiri considerabile. Daca optati sa instalati plugin-uri sau CMS, atunci trebuie sa le acordati atentie periodica, pentru a elimina posibilele vulnerabilitari ce ar putea compromite intre site-ul.

6. Hosting-ul. In ultimul rand, o alta cauza pentru o viteza destul de scazuta de incarcare este reprezentata de hosting. Aici, gazduirea pe un server cu SSD imbunatateste semnificativ viteza de incarcare, comparativ cu un server HDD.

Solutii pentru Optimizarea Vitezei de Incarcare

Pentru a imbunatati viteza de incarcare, trebuie sa luati in vedere cauzele de mai sus si sa incercati sa remediati aceste probleme. Mai mult, pentru a avea rezultate si mai bune, va recomand un numar de 3 solutii ce sunt menite sa creasca viteza de incarcare a site-ului.

HTML-code

1. Optimizarea codului sursa

Dupa cum puteti vedea, codul sursa este un element destul de important pentru viteza de incarcare a unui site. Aici, orientati-va sa corectati erorile HTML / CSS / XHTML. Un cod valid denota o viteza sporita. Mai mult, puteti combina CSS-urilor intr-un singur fisier extern. Evitati pe cat se poate tablelele, si incercati sa folositi div-urile.

2. Optimizarea imaginilor

Folositi pe site-ul dumneavoastra fotografii si imagini special optimizate pentru web. Cu cat dimensiunea acestora este mai mica, cu atat timpul de incarcare se reduce. In cazul in care folositi Photoshop pentru prelucrare, aici aveti optiunea de a le salva special pentru folosirea pe site. Ca si forma standard, puteti opta pentru GIF-uri ( imagini cu calitate mai slaba) sau JPG sau PNG, in cazul unor imagini de calitate superioara.

3. Folosirea unui CDN ( Content Delivery Network)

Un astfel de serviciu este necesar atunci cand site-ul dumneavoastra livreaza o cantitate mare de continut. Reprezinta un cost in plus, dar rezultatele sunt pe masura, deoarece un CDN este o solutie buna pentru rezolvarea problemelor de loading.

Dupa cum puteti vedea, viteza de incarcare a unui site a devenit un factor important in mediul online, atat din punct de vedere SEO, dar si din punct de vedere al numarului vizitatorilor, mai ales in cazul celor care vin de pe dispozitivele mobile. Un site care se incarca repede genereaza un numar mare de accesari ale unei pagini de catre acelasi vizitator, si poate chiar castiguri financiare, in cazul magazinelor online.

Din acest motiv, chiar daca optimizarea SEO si optimizarea site-ului in ceea ce priveste viteza poate necesita mult timp investit in modificari si uptate-uri periodice, rezultatele sunt pe masura. Indiferent de scopul site-ului, o incarcare optima a paginilor web aduce doar beneficii.

Share this post

Leave a comment

Your email address will not be published.